Γεώργιος Ν. Ματσούκας

Δερματολόγος - ΑφροδισιολόγοςΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ

Τα αιμαγγειώματα είναι δυσπλασίες των αγγείων που εμφανίζονται κατά ή μετά την γέννηση η λίγο μετά τη γέννηση. Εμφανίζονται σαν μια διάχυτη ροζ ή πορφυροκόκκινη περιοχή και μπορεί να εντοπισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τα αιμαγγειώματα αποτελούν μια ομάδα μη λειτουργικών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Προέρχονται από κύτταρα τα οποία, όταν πολλαπλασιάζονται φυσιολογικά, σχηματίζουν τα φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Όταν όμως υπάρχει έντονος και ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός τους, προκαλείται η δημιουργία των αιμαγγειωμάτων.

Τα συχνότερα αιμαγγειώματα είναι τα ακόλουθα:
- Τριχοειδές αιμαγγείωμα της βρεφικής ηλικίας ή αγγειωματώδης σπίλος
- Ομαλό αιμαγγείωμα ή Port-Wine Stain
- Κερασοειδές αιμαγγείωμα ή Cherry αιμαγγείωμα
- Αστεροειδές αιμαγγείωμα ή ΕυρυαγγείαΚΛΙΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ


ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΑΚΜΗ

ΠΑΙΔΟΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

LASER


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΡΙΧΟΕΙΔΕΣ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ / ΑΓΓΕΙΩΜΑΤΩΔΗΣ ΣΠΙΛΟΣ


Έχει μορφή μαλακού μικρού οζιδίου ερυθρού ή πορφυρού χρώματος, που αναπτύσσεται από την γέννηση και εξαφανίζεται συνήθως μόνο του μέχρι το πέμπτο έτος της ηλικίας. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο και στο λαιμό. Τα τριχοειδή αιμαγγειώματα προσώπου παρατηρούνται συχνότερα σε πρόωρο ή χαμηλού βάρους βρέφος και το ποσοστό εμφάνισής τους διαφέρει ανάλογα με το φύλο (είναι τρεις φορές πιο πιθανό στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια).

Η ύπαρξη πολλών τέτοιων αιμαγγειωμάτων στο δέρμα μπορεί να υποκρύπτει αγγειακές βλάβες και σε εσωτερικά όργανα όπως του πεπτικού συστήματος, του ήπατος ή και του κεντρικού νευρικού συστήματος.ΟΜΑΛΟ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ / PORT-WINE STAIN


Μοιάζει με μία ερυθρή ή ιώδους χρώματος και ακανόνιστου σχήματος περιοχή που είναι εμφανίζεται με την γέννηση. Οφείλει το όνομα του στο κρασί Porto, καθώς το χρώμα τους μοιάζει αρκετά. Συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο και μπορεί να καταλαμβάνει μεγάλη έκταση αυτού και να επεκτείνεται ακόμη και στα βλέφαρα. Παράλληλα με το ομαλό αιμαγγείωμα προσώπου, μπορεί να συνυπάρχουν αγγειακές δυσπλασίες οφθαλμών, κεντρικού νευρικού συστήματος, ακόμη και οστών. Πολλές φορές μπορεί να είναι μέρος ενός συνδρόμου, όπως για παράδειγμα του συνδρόμου Sturge-Weber.

Εμφανίζεται με τη γέννηση και παραμένει καθόλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Η διάγνωσή του μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι, και αν χρειασθεί πραγματοποιείται και βιοψία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Οι ομαλές κηλίδες δεν υποχωρούν από μόνες τους, για αυτό και απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση.

Εάν η θεραπεία ξεκινήσει κατά την παιδική ηλικία, τότε η βελτίωση μετά το πέρας των συνεδριών μπορεί να φτάσει και το 75%, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις με 100% βελτίωση.ΚΕΡΑΣΟΕΙΔΕΣ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ / CHERRY ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ


Γνωστά και σαν cherry αγγειώματα, τα κερασοειδή αιμαγγειώματα έχουν πολύ συχνή εμφάνιση και παρατηρούνται ως κόκκινες μικρές ελίτσες στο δέρμα, κυρίως του κορμού. Δεν έχουν συμπτώματα και είναι εντελώς αθώες βλάβες που δεν σχετίζονται με διαταραχές εσωτερικών οργάνων. Συνήθως υπάρχει κάποιου είδους κληρονομικότητα στην εμφάνισή τους και πολλαπλασιάζονται σε μέγεθος και αριθμό με την πάροδο της ηλικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τραυματισμού τα κερασοειδή αιμαγγειώματα μπορεί να αιμορραγήσουν έντονα και σε τέτοιες περιπτώσεις η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση.

Η θεραπεία των κερασοειδών αιμαγγειωμάτων γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους.ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΣ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑ / ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΑ


Πρόκειται για μικρά αιμοφόρα αγγεία που παίρνουν μορφή σαν ιστό αράχνης. Έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον θώρακα και τα άνω άκρα συνηθέστερα στις γυναίκες. Έχει δειχθεί πως σχεδόν μία στις 2 Ελληνίδες εμφανίζει ευρυαγγείες σε κάποιο σημείο του σώματός της. Συχνά αναφέρονται και ως «τελαγγειεκτασίες» και γίνονται εύκολα ορατά με γυμνό μάτι. Κάνουν συχνά την εμφάνισή τους κατά την εγκυμοσύνη, την λήψη αντισυλληπτικών, αλλά αποτελούν και συνοδά σημεία άλλων παθήσεων όπως ηπατικής ανεπάρκειας. Για την εμφάνιση των ευρυαγγειών, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, καθώς ευθύνεται για το 70% των περιπτώσεων. Συχνά, όμως, μπορεί να εμφανιστούν ύστερα από συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, μετά από ορμονικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή κατά την εγκυμοσύνη.

Αρκετά καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση ευρυαγγειών σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι η παρατεταμένη ορθοστασία, η πολύωρη καθιστική στάση, καθώς επίσης και τα περιττά κιλά ή έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στα κάτω άκρα, οι ευρυαγγείες είναι συχνά αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας, ενώ αρκετές φορές συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών. Οι κιρσοί αποτελούν σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος.